Igår så la jag aldrig upp några bilder på baket, och jag glömde skriva hur det gick
också. Och det tog längre tid än vad jag trodde att det skulle ta att laga till det där
brödet, det var väldigt enkelt, men eftersom jag använde lite för mycket bunkar plus att
jag var på varenda bänk så blev det mycket att städa undan sen när brödet jäste.
Jag lägger in receptet om någon vill göra brödet, det var otroligt gott.
Många bröd som man bakar tycker jag blir väldigt torra, men detta brödet var saftigt och
gott (och nyttigt)!
13 dl vatten
50 g jäst (ett paket)
1 msk salt
2 dl ljus sirap
1 påse lantbrödsmjöl (ljust eller mörkt)
+ ca 5 hg råksikt (jag tog ca 6 dl rågsikt)
+ ev. brödkryddor (blir gott utan också, kolla nedan*)
Jäs 30 minuter efter att du bladat ihop allt, jag blandade bara lite när som, jag och Tobias
använde händerna för att blanda, haha. Eller, Tobias gjorde väl det mesta av jobbet, jag orkade
inte.
Egentligen så ska man blanda med en sådan där degblandare, men jag orkade inte ta fram den
eftersom den är rätt så stor, men efteråt så ångrade jag att jag inte gjorde det. Men det gick
bra att göra så som jag gjorde också.
Gör tre limpor på en plåt med bakplåtspapper (det blir ganska stora limpor).
Jäs 30 minuter igen. Så på med handduken över plåten och låt det jäsa i 30 minuter igen. (Sätt
på ugnen nu också, 225 grader!)
In med limporna i ugnen som står på 225 grader. Där inne ska limporna stå i 25 minuter.
Efter att det gått 25 minuter så stänger du av värmen i ugnen och så låter du limporna
stå i ugnen över natten (öppna inte ugnen efter 25 minuter, eftersom värmen då kommer ut),
på morgonen när du ska äta ditt bröd så är det som nybakat! Supergott.
* Jag tog inte med brödkryddor, jag glömde det. Först när degen hade jäst i ca 5 minuter så kom
jag på det och slängde in med dem i degen, dock så förstod jag ganska snart att de inte kommer in
i degen, eftersom den var så “kletig och fast”. Så de kom inte riktigt in i brödet, haha.
Vet inte varför Lingonbrödet står där, för det använde jag såklart inte!
17 mars 2009
Brödet.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar